Menu
Bez kategorii

Kardamon

Kardamon (Elettaria cardamomum)

Kardamon jest byliną odwiecznie uprawianą w Indiach. Znaczenie mają głównie nasiona, które zmielone dużo wcześniej przed spożyciem,  znacznie tracą na swojej wartości leczniczej i kulinarnej. Najlepiej kupować całe nasiona i miażdżyć tuż przed zastosowaniem.

W ziołolecznictwie jest używany również olejek kardamonowy, który to stosowany  do masażu lub kąpieli przynosi ulgę w chorobach reumatycznych czy przeziębieniu. Wtarty  w stopy, plecy i klatkę piersiową (wymieszany wcześniej z olejem bazowym) doskonale pobudza krążenie  rozgrzewając wyziębione ciało.

 Napar ze zmiażdżonego kardamonu pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz żółci, rozkurcza mięśnie gładkie, pobudza laktację. W celu rozgrzania i uzyskania efektu napotnego warto przyrządzić napar na mleku i osłodzić miodem. Gorący napój przyrządzony z kardamonu i imbiru będzie działał przeciwwymiotnie i odkażająco układ pokarmowy.

ZIOŁOWA HERBATA PRZECIWWIRUSOWA Z KARDAMONEM

Wymieszać w równych proporcjach:

liść maliny, kwiat hibiskusa, liść babki szerokolistnej, kwiat czarnego bzu, owoc dzikiej róży, goździki,  kardamon. Tuz przed sporządzeniem zioła zmiażdżyć w moździerzu.

Jedną łyżkę stołową ziół zalać jedną szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem 20-30 minut.

Napar przecedzić i osłodzić miodem wedle uznania.

Pić przez okres jesienno – zimowy.

                                                                                                                  Życzę Państwu dużo zdrowia !

                                                                                                                      Katarzyna Gruisen

No Comments

    Leave a Reply