Kardamon (Elettaria cardamomum)
Kardamon jest byliną odwiecznie uprawianą w Indiach. Znaczenie mają głównie nasiona, które zmielone dużo wcześniej przed spożyciem, znacznie tracą na swojej wartości leczniczej i kulinarnej. Najlepiej kupować całe nasiona i miażdżyć tuż przed zastosowaniem.
W ziołolecznictwie jest używany również olejek kardamonowy, który to stosowany do masażu lub kąpieli przynosi ulgę w chorobach reumatycznych czy przeziębieniu. Wtarty w stopy, plecy i klatkę piersiową (wymieszany wcześniej z olejem bazowym) doskonale pobudza krążenie rozgrzewając wyziębione ciało.
Napar ze zmiażdżonego kardamonu pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz żółci, rozkurcza mięśnie gładkie, pobudza laktację. W celu rozgrzania i uzyskania efektu napotnego warto przyrządzić napar na mleku i osłodzić miodem. Gorący napój przyrządzony z kardamonu i imbiru będzie działał przeciwwymiotnie i odkażająco układ pokarmowy.
ZIOŁOWA HERBATA PRZECIWWIRUSOWA Z KARDAMONEM
Wymieszać w równych proporcjach:
liść maliny, kwiat hibiskusa, liść babki szerokolistnej, kwiat czarnego bzu, owoc dzikiej róży, goździki, kardamon. Tuz przed sporządzeniem zioła zmiażdżyć w moździerzu.
Jedną łyżkę stołową ziół zalać jedną szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem 20-30 minut.
Napar przecedzić i osłodzić miodem wedle uznania.
Pić przez okres jesienno – zimowy.
Życzę Państwu dużo zdrowia !
Katarzyna Gruisen
No Comments