Marzec i kwiecień to czas na zawilce – często tworzące całe dywany w lasach i parkach. Nasiona są rozsiewane przez pracowite mrówki.
Do celów leczniczych zbieramy całe ziele i koniecznie suszymy. To pomoże uniknąć ewentualnej reakcji alergicznej (kichanie, łzawienie, świąd, kaszel) na drażniące laktony. Napar z zawilców pobudzi układ odpornościowy i pomoże zwalczyć wirusy a także bakterie. Dobrze działa na zapalenie gardła, krtani i oskrzeli. Napar należy pić po 4-6 łyżek naparu dziennie i nie więcej !
Przedawkowanie może spowodować między innymi podrażnienie błon śluzowych układu pokarmowego i moczowego, co w konsekwencji doprowadzi w skrajnych przypadkach nawet do białkomoczu, krwiomoczu, biegunki czy wymiotów.
Dr H.Różański poleca picie naparu z zawilców wymieszanego z rumem i miodem przez 7-10 dni w ilości 4-8 łyżek dziennie.
No Comments