Menu
Bez kategorii

Nagietek lekarski w kuchni

Złoty omlet

2-3 jajka

2 łyżeczki posiekanych płatków nagietka

1 łyżka masła

Szczypta chili

Kwiatki krwawnika

Sól

Jajka ubić z chili i płatkami nagietka. Na patelni rozgrzać masło i wlać masę jajeczną. Smażyć przez chwilę, ruszając patelnią w przód i w tył. Posypać kwiatkami krwawnika i solą. Za pomocą łopatki zrolować omlet i zsunąć na talerz. Omlet można udekorować całymi kwiatami nagietka.

Herbata „Lato  w pełni”

8 łyżek czarnej herbaty liściastej

1 łyżka suszonych płatków słonecznika

1 łyżka suszonych płatków róży

1 łyżka suszonych fiołków wonnych lub bratków polnych

1 łyżka suszonych płatków nagietka

1 łyżka suszonych płatków chabra bławatka

Składniki wymieszać i przesypać do pojemnika ze szczelnym zamknięciem. Parzyć używając 1 łyżeczki na 200 ml wrzątku. Zalewając same kwiatki nagietka olejem migdałowym lub arganowym uzyskamy świetną oliwę do pielęgnacji suchej skóry.

Źródło: Małgorzata Kalemba-Drożdż „Jadalne Kwiaty”

Brak komentarzy

    Zostaw odpowiedź