Menu
Bez kategorii

Podbiał pospolity – zioło dobre na kaszel

Podbiał pospolity (Tussilago farfara L.) – często mylony z mniszkiem –

jest ziołem wczesnej wiosny. Lubi stanowiska wilgotne a więc najłatwiej znaleźć te żółte kwiaty w rowach, na brzegach rzeka i na niezdrenowanych łąkach.

Jest jedną z najstarszych roślinnych środków wykrztuśnych wymienianych już przez Hipokratesa, Pliniusza, Galenosa, św.Hildegardę , Paracelsusa, Matthiolusa i wielu innych późniejszych lekarzy.

Liście zawierają dużo śluzów a także garbniki, flawonoidy, fitosterole, cholinę, gorycze i olejki eteryczne. Kwiaty mają więcej olejku i flawonoidów ale mniej śluzu.

Młode liście w Europie Zachodniej są używane do zup wiosennych a zakiszone są dodawane do pasz w rolnictwie (chociaż jest to już bardzo rzadko spotykany proceder).

Działanie wyciągów z posiekanego podbiału:

– powlekające na błonę śluzową jamy ustnej, gardła i krtani,

– pobudzające ruch nabłonka rzęskowego (wykrztuśne),

– zmniejszające napięcie mięśni gładkich górnych dróg oddechowych.

Kwiaty działają silniej przeciwskurczowo ale słabiej powlekająco.

Stara ziołowa receptura przedwojennego farmaceuty Jana Biegańskiego przy zaflegmieniu i uporczywym kaszlu :

liście podbiału  2 części

korzeń żywokostu 2 części

korzeń kosaćca 1 część (można wymienić na anyż)

korzeń lukrecji 4 części

ziele miodunki  2 części

ziele babki wąskolistnej 1 część

Wszystkie składniki drobno posiekać . 3 czubate łyżki stołowe ziół zalać 1 litrem wrzątku i parzyć pod przykryciem 30 minut. Zioła przecedzić i przelać do termosu (można przed przelaniem lekko podgrzać). Popijać przez cały dzień małymi porcjami.

W książce Łukasza Łuczaja „Dzika kuchnia”  znajdujemy przepis na gołąbki z liści podbiału do tej pory stosowany na Ukrainie i w Rumunii:

30 liści podbiału

50 dkg mięsa mielonego (wieprzowina/wołowina)

5 łyżek ryżu

jajko

mała cebula

pęczek koperku

sól i pieprz

20 dkg słodkiej śmietany

Liście podbiału umyć i wrzucić do wrzątku na minutę a następnie wyciągnąć łyżką cedzakową i odłożyć. Posiekać cebul e i koperek. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, cebulą, połową koperku i doprawić wedle uznania. Farsz nakładać łyżeczką na „białą” stronę liści. Zawijać  i ułożyć ciasno w garnku. Zalać posolona wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Podawać polane śmietaną z koperkiem. Smacznego!

No Comments

    Leave a Reply