Wiosna to najlepszy czas na kurację oczyszczającą. Wskazana jest nie tylko po wszelkich chorobach wirusowych i bakteryjnych ale również jako metoda na pozbycie się z naszego organizmu pestycydów, metali ciężkich czy też toksyn polekowych (resztek pozostałych po metabolizmie leków syntetycznych). Stosujemy mieszanki ziół z grupy depurativa (łac.”oczyszczanie”), które możemy z powodzeniem zebrać sami. Polecam bluszczyk kurdybanek, gwiazdnicę, rzeżuchę łąkową, ziarnopłon, pokrzywę, śledzienicę, fiołek trójbarwny, kłącze paprotki słodkiej, turzycę i sit jako zioła łatwe do oznaczenia i rosnące powszechnie niemalże w całej Polsce. Napary oczyszczające należy pić przez okres czterech tygodni co wraz ze zdrową dieta i spacerami na świeżym powietrzu spowoduje odczuwalny przypływ energii, a także odpędzi pozimowe osłabienie.
W trakcie prowadzenia kuracji należy pić około 2 litrów płynu dziennie i dbać o uzupełnianie mikroelementów. Zioła depurativa niestety wypłukują również sód i potas, a więc najbezpieczniej będzie pić w tym okresie wodę bogato zmineralizowaną lub apteczne elektrolity. Organizm po walce z chorobą jest zazwyczaj wyjałowiony a zatem pamiętajmy o dodatkowej suplementacji uzupełniającej zdrową dietę. Podstawowy zestaw w trakcie i po chorobie to: witaminy C, B1, B12, D3, A oraz selen, magnez, cynk, jod i kwas foliowy.
Brak komentarzy