Złoty omlet
2-3 jajka
2 łyżeczki posiekanych płatków nagietka
1 łyżka masła
Szczypta chili
Kwiatki krwawnika
Sól
Jajka ubić z chili i płatkami nagietka. Na patelni rozgrzać masło i wlać masę jajeczną. Smażyć przez chwilę, ruszając patelnią w przód i w tył. Posypać kwiatkami krwawnika i solą. Za pomocą łopatki zrolować omlet i zsunąć na talerz. Omlet można udekorować całymi kwiatami nagietka.
Herbata „Lato w pełni”
8 łyżek czarnej herbaty liściastej
1 łyżka suszonych płatków słonecznika
1 łyżka suszonych płatków róży
1 łyżka suszonych fiołków wonnych lub bratków polnych
1 łyżka suszonych płatków nagietka
1 łyżka suszonych płatków chabra bławatka
Składniki wymieszać i przesypać do pojemnika ze szczelnym zamknięciem. Parzyć używając 1 łyżeczki na 200 ml wrzątku. Zalewając same kwiatki nagietka olejem migdałowym lub arganowym uzyskamy świetną oliwę do pielęgnacji suchej skóry.
Źródło: Małgorzata Kalemba-Drożdż „Jadalne Kwiaty”
No Comments