Menu
Bez kategorii

Forsycja

Forsycja (Forsythia) należy do rodziny oliwkowatych i liczy 7 gatunków. Roślina pochodzi ze wschodniej Azji oraz z Albanii. W ziołolecznictwie wykorzystywane są kwiaty i owoce. Kwiaty powinny być zbierane po rozwinięciu lub na wpół otwarte. Owoce zbieramy późnym latem. Kwiaty zawierają 1% rutyny, co jest wyjątkową sytuacją w świecie ziół !
Rutozyd kwercetyny poprawia elastyczność naczyń krwionośnych neutralizując obecność wolnych rodników. Zapobiega to obrzękom i zapaleniu żył, które w konsekwencji mogłyby doprowadzić do uszkodzenia zastawek żylnych i powstaniu żylaków. Rutyna wraz z witaminą C wpływa także na ochronę kolagenu i elastyny – związków budujących naczynia krwionośne. Rutyna znalazła również zastosowanie w leczeniu retinopatii cukrzycowej, ponieważ zmniejsza ciśnienie wewnątrz gałki ocznej i chroni siatkówkę oka przed przed działaniem wolnych rodników. Właściwości antyoksydacyjne tego związku wpływają także na poprawę odporności organizmu w walce z infekcjami i czynnikami nowotworowymi (dzięki ochronie DNA przed uszkodzeniem). Kwiaty forsycji są jednym ze składników nalewki ochronnej przed wirusami z grupy SARS.

Działanie wyciągów wodno-alkoholowych:

  • obniżają poziom glukozy we krwi
  • wzmagają diurezę
  • działają uspokajająco, rozkurczowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie
  • opóźniają procesy starzenia

Przepis na herbatkę z kwiatów forsycji:

  • 10-15g (w zależności od wagi pacjenta) świeżych lub suchych kwiatów zwilżyć spirytusem
  • zalać 2 szklankami wrzątku
  • odstawić pod przykryciem na 40 minut i przecedzić.
  • Wypić małymi porcjami w ciągu dnia.
    Naparem można również przemywać oczy podrażnione alergią oraz przy zapaleniu spojówek.

Żródła:
„Porady na zdrowie” dr Henryk Różański
„Wiadomości chemiczne” (2016); Rutyna-budowa; J.Samaszko-Fiertek, P. Roguszczak, R. Ślusarz, J.Madaj

No Comments

    Leave a Reply