Forsycja (Forsythia) należy do rodziny oliwkowatych i liczy 7 gatunków. Roślina pochodzi ze wschodniej Azji oraz z Albanii. W ziołolecznictwie wykorzystywane są kwiaty i owoce. Kwiaty powinny być zbierane po rozwinięciu lub na wpół otwarte. Owoce zbieramy późnym latem. Kwiaty zawierają 1% rutyny, co jest wyjątkową sytuacją w świecie ziół !
Rutozyd kwercetyny poprawia elastyczność naczyń krwionośnych neutralizując obecność wolnych rodników. Zapobiega to obrzękom i zapaleniu żył, które w konsekwencji mogłyby doprowadzić do uszkodzenia zastawek żylnych i powstaniu żylaków. Rutyna wraz z witaminą C wpływa także na ochronę kolagenu i elastyny – związków budujących naczynia krwionośne. Rutyna znalazła również zastosowanie w leczeniu retinopatii cukrzycowej, ponieważ zmniejsza ciśnienie wewnątrz gałki ocznej i chroni siatkówkę oka przed przed działaniem wolnych rodników. Właściwości antyoksydacyjne tego związku wpływają także na poprawę odporności organizmu w walce z infekcjami i czynnikami nowotworowymi (dzięki ochronie DNA przed uszkodzeniem). Kwiaty forsycji są jednym ze składników nalewki ochronnej przed wirusami z grupy SARS.
Działanie wyciągów wodno-alkoholowych:
- obniżają poziom glukozy we krwi
- wzmagają diurezę
- działają uspokajająco, rozkurczowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie
- opóźniają procesy starzenia
Przepis na herbatkę z kwiatów forsycji:
- 10-15g (w zależności od wagi pacjenta) świeżych lub suchych kwiatów zwilżyć spirytusem
- zalać 2 szklankami wrzątku
- odstawić pod przykryciem na 40 minut i przecedzić.
- Wypić małymi porcjami w ciągu dnia.
Naparem można również przemywać oczy podrażnione alergią oraz przy zapaleniu spojówek.
Żródła:
„Porady na zdrowie” dr Henryk Różański
„Wiadomości chemiczne” (2016); Rutyna-budowa; J.Samaszko-Fiertek, P. Roguszczak, R. Ślusarz, J.Madaj
No Comments